Włókno

Włókno alpak zaliczane jest do grupy włókien specjalnych, ze względu na jego niewielką produkcję. Rocznie na świecie produkuje się ok. 6 500 t włókna alpakowego, z czego 4 500 t przypada na Peru. Liczne hodowle znajdują się także poza Ameryką Południową w Austalii, Nowej Zelandii, Kanadzie, Wielkiej Brytanii i Niemczech.

Naturalne włókno alpakNaturalnie występuje w dwudziestu dwóch kolorach od białego, przez gamę odcieni beżów, brązów i szarości do czarnego jak węgiel. A jego niezwykłe właściwości sprawiły, że wełna alpak i produkty z niej wytworzone cieszą się rosnącym zainteresowaniem.

Włókno alpak jest trzy razy mocniejsze od wełny owiec i sześć razy cieplejsze. Dlatego nawet najcieńsze wyroby są bardzo lekkie i ciepłe. Jego grubość może wahać się od kilkunastu mikrometrów, szczególnie u młodych osobników, do dwudziestu-trzydziestu mikrometrów. Im cieńsze włókno tym jest delikatniejsze i stanowi o wysokiej jakości alpaki. Drugą ważną cechą wpływającą na jakość włókna jest jego długość. Im dłuższe włókno tym większa jest jego wartość. Roczny przyrost włókna wynosi zwykle od 6 do 12 cm.

Najcieńsze i najdelikatniejsze włókna pochodzą od jednorocznych alpak, jest to tzw. „baby alpaca”. Najcieńsze włókna porastają grzbiet i boki i stanowią część zwaną welonem. Z wiekiem grubość włókna nieznacznie przyrasta. Wpływ na przyrost grubości włókna mają warunki hodowli, jakość pożywienia oraz przebyte choroby. W zależności od grubości i długości włókna, runo może by wykorzystywane do produkcji różnych wyrobów odzieżowych takich jak czapki, szaliki, skarpetki, swetry i płaszcze; koców i kołder.

Włókno alpak absorbuje wilgoć oraz jest lekkie i przewiewne. Ze względu na swoją delikatność nie powoduje reakcji alergicznych. Nie zawiera też lanoliny.

Chociaż występuje naturalnie w ponad dwudziestu kolorach. istnieje możliwość farbowania. Włókno nawet po tym zabiegu zachowuje naturalny połysk. Może także być łączone z innymi włóknami naturalnymi oraz syntetycznymi.

Wszystkie te cechy sprawiają, że włókno alpak i wyroby z niego cieszą się coraz większą popularnością na świecie.

źródło: „Chów Alpak” Anna Morales Villavicencio